Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowiec budyniowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1,5 szklanki
jabłka 1 kg
masło lub margaryna 1 kostka
jaja 4 szt
mąka pszenna 1,5 szkl
mąka ziemniaczna 1,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
budyń śmietankowy 2 op.
mleko 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowiec budyniowy

Jabłka obierz, zetrzyj na grubej tarce. Margarynę utrzyj ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Następnie wymieszaj to z pianą z białek. Budyń z obu opakowań ugotuj w litrze mleka dodając resztę cukru. 3/4 ciasta włóż do natłuszczonej blachy posypanej tartą bułką, przykryj warstwą jabłek, wyłóż gorący budyń, a na wierzch resztę ciasta. Piecz ok. 50 min. w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 05.11.2012 18:27
Będę musiała wypróbować kiedyś przepis, bo zapowiada się smaczne ciasto.
Grazyna0211 19.08.2011 13:23
robię podobne jest smaczne polecam
Emilia22 05.10.2010 11:05
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak