Sposób przygotowania

Drożdże wkruszyć do miski, dodać do nich lekko ciepłe mleko i łyżkę cukru, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Masło roztopić. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie. Jajko i żółtka jaj utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masę jajeczną wlać w zagłębienie w mące, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie odchodziło od dłoni dodać roztopione masło i wyrabiać dalej. W miarę potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie należy je podzielić na części, rozwałkować na kształt prostokątów. Prostokąty smarować masą makową zawijać na kształt makowca. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Gdy makowce podrosną wstawić je do piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

* Z podanych proporcji wyszły mi trzy makowce.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Pycha :) Pięknie wyglądają i już czuję jak smakują :))
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    wygląda smakowicie
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Uwielbiam makowce:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    fantastyczne
  • 4
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    pięknie wyglądają
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super przepis dodaję do swoich ulubionych
  • 0
    original
    Opublikowano

    bercik1

    uwielbiam je
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    kocham ciasta z makiem
  • 0
    original
    Opublikowano

    Nemsik

    pycha :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Moje ulubione. Zabieram chociaż kromeczkę.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !