Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka grecka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia łyżka 2 łyżeczki
jaja 4 sztuki
aromat waniliowy
masło 3/4 kostki
cukier 1 i 1/4 szkalnki
czekolada mleczna 10 dag
migdały

Przepis i sposób przygotowania na: babka grecka

Masło utrzeć na pianę. W osobnym naczyniu ukręcić z żółtek i szklanki cukru kogel-mogel. Białka ubić na sztywna pianę a pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Masło połączyć z koglem-moglem i dobrze utrzeć. Następnie na przemian dodawać partiami pianę z białek, wlać aromat. Ciasto wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką formie, na wierzchu ułożyć kawałki czekolady i posypać rozdrobnionymi migdałami. Piec około godziny w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w formie. Po pięciu minutach wyjąć na talerz, po 20 minutach przykryć pokrywą do tortów lub miską i zostawić na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 25.05.2011 08:58
ciekawa
Małgorzata113 05.10.2010 08:26
prosty i fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak