Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FYLLO

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
sól 1 szczypta
woda 125 ml
oliwa 4 łyżki
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: FYLLO

Do mąki dodać sól i bardzo powoli wlewać wodę, cały czas ugniatając ciasto . Jajka wymieszać i dodać do reszty masy. Powoli dodawać oliwę i dalej ugniatać. Gdy ciasto będzie elastyczne przykryć je ściereczką i odstawić na 120 minut.
Podzielić na 8 części i rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie arkusze.
To jest podstawa w greckiej kuchni do robienia zapiekanek itp. Ciasto to wałkuje się na placki które smarujemy oliwą , na to dajemy jakiś farsz, następnie dalej placek itd.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak