Sposób przygotowania

Bakłażany tudzież kabaczki obsmażamy na patelni najlepiej grillowanej. Na patelni szklimy cebulę i dodajemy mięso mielone dzieląc je na malutkie kawałki, po jakiś 10 min. dodajemy oregano i smażymy następne 15 min. gdy mięso jest już gotowe i lekko zarumienione dodajemy pomidory w puszce, całość dusimy ok. 10 min. Kiść pietruszki kroimy bardzo drobno.
Następnie układamy warstwy musaki.
1 warstwa: bakłażany lub kabaczki
2 warstwa: pietruszka
3 warstwa: mięso mielone
4 warstwa: pietruszka
5 warstwa: bakłażany lub kabaczki
6 warstwa: sos beszemelowy (wg. przepisu z mojej księgi)
7 warstwa: tarty ser żółty

Ja do smaku posypuję ser słodką czerwoną papryką.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy przez ok. 1 godzinę.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    Jeszcze nie jadłam ale brzmi ciekawie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    lewin07

    muszę to zbadać:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    bardzo lubię musakę, zwłaszcz w wersji z bakłażanem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !