Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na bulionie z żeberek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion na żeberkach 2 szt
kapusta kiszona 300 g
woda 1,5 l
boczek 100 g
kiełbasa zwyczajna 100 g
ziemniaki 4 szt
Majeranek suszony Prymat do smaku
kminek Prymat do smaku
sól, pieprz do smaku
włoszczyzna 100 (krojona w paski)

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na bulionie z żeberek

Kostki bulionowe rozpuścić w 1,5 l wrzącej wody (lub ugotować wywar na żeberkach). Dodać pokrojoną w paseczki (lub startą na tarce o grubych oczkach) włoszczyznę. Obrać ziemniaki i wkroić do wywaru. Podgotować aż ziemniaki zmiękną (inaczej się nie ugotują z kapustą). Dodać poszatkowaną kiszoną kapustę i gotować do miękkości. Na patelni wytopić boczek, dodać pokrojoną drobno kiełbasę. Przesmażyć i wrzucić razem z tłuszczem do zupy. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem, wsypać majeranek i kminek. Można dodać 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 03.10.2011 17:26
pycha kapuśniaczek
madi356 20.02.2011 17:52
idealny na zimowe dni:)
cukiereczek 31.01.2011 09:50
Szybko tanio i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak