Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru 2,5 szkl
masła lub margaryny kostka
cukier waniliowy
jajek 5
mąki 2 szkl
proszku do pieczenia łyżeczka
kakao 10 łyżeczek
wody 1/2 szkl
margaryny-na polewę kostka
wody i kakao do polewy po 3 łyżki
cukru-do polewy szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek

Cukier, cukier waniliowy, kakao wsypać do garnka, wlać wodę i włożyć tłuszcz. Postawic na małym ogniu, mieszając składniki zagotować. Ostudzić. Do zimnej masy wsypać mąkę z proszkiem, wbić żółtka i zmiksować. Na końcu dodać pianę. Włożyć do formy, piec około 50 minut w temp.160-180 st. Ciasto można przełożyć np. dżemem, kremem, lub polać polewą.

Polewa: składniki dokładnie wymieszać i zagotować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 11.05.2011 09:34
szkoda, ze jestem na diecie... to ciasto tak pysznie wyglada...
iknkirke 08.12.2010 19:49
Ubijanie białek jest konieczne, a ciasto pyszne
etka 06.11.2010 22:57
konieczne jest ubijanie białek?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak