Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć, rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać resztę mąki. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia (po 10 min chlebki odwrócić i przyklepać dłonią, by były płaskie). Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    juz dawno nie robiłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !