Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka lekko orientalna na grilla

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sałata 1 średnia główka
ogórek 1 sztuka średnia
papryka czerwona 1 mała sztuka
kiełki fasoli mung 1 puszka mała
olej sezamowy 2 łyżki stołowe płaskie
olej słonecznikowy 1 łyżka stołowa płaska
cukier 1 łyżeczka płaska
ulubione przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka lekko orientalna na grilla

Liście sałaty rwiemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, ogórek pokrojony w ćwiartki, a następnie plasterki oraz 1/3 puszki kiełków fasoli mung (z powodzeniem możemy w zamian dodać świeżych kiełków np. rzodkiewki).

Sos: w kubeczku mieszamy olej słonecznikowy i sezamowy (może być tylko słonecznikowy), ocet, przyprawy (bazylię...) i cukier, aż się rozpuści.
Jeśli wysuszyliśmy sałatę to do sosu dodajemy 2 łyżki wody.
Można użyć też gotowej mieszanki przypraw do sałatek wg przepisu na opakowaniu.

Sos dokładnie mieszamy z warzywami. Odczekujemy 5 minut przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.03.2013 00:17
bardzo smaczna sałatka
M. Monroe 23.12.2012 22:04
czy sałata może być według Ciebie obojętnie jaka, czy ma to znaczenie?
smakowita 20.05.2012 08:41
fajna
magduś83 01.09.2011 23:41
pyszna
Dorota76 16.10.2010 11:33
świetna nie tylko do grilla lecz do różnych mięs

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak