Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 szt
mąka 0,5 kg
mleko 1 szkl
masło 1 łyżka
cukier 6 łyżek
sól 0,5 łyżeczki
drożdże 4 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka

Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru,mąki i zalać letnim mlekiem-odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać mąkę,cukier,sól,roztopione masło i rozbełtane jajko wymieszać.Dodać zaczyn drożdżowy i zagniatać około 20 min.Odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 3 części zrobić wałki i zwinąć jak warkocz,ponownie odstawić na 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem.Piec w 160 st około 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 27.08.2013 20:31
uwielbiam :)
Katarzyna59 29.06.2013 20:57
domowa chałka najlepsza
Motorek 20.05.2013 10:36
bardzo smaczna
anemon 07.11.2012 18:35
Precyzyjnie zapleciona chałka.
misia53 25.07.2012 22:32
jaki piękny warkocz
Barbara/zuza22_85 21.05.2012 22:20
super
IZABELA29 10.02.2012 08:30
świetna ,lubie takie wypieki
Krystyna32 10.02.2012 00:54
extra
barbara11561 24.05.2011 10:29
Fantastyczna plecionka:):)
Edyta38 13.04.2011 20:51
smaczna:)
Justyna Jussstiii 06.04.2011 22:17
super
SyMiki 19.03.2011 19:35
super
matii6 05.10.2010 12:22
wyszła ci super,zjadło by się
kuklik 05.10.2010 09:00
a na wierzch jeszcze kruszynki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak