Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Irlandzki biszkopt z whiskey

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 5 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 3 łyżki
whisky 150 ml
masa 0,5 l
mleko 1 szt. przecięta wzdłuż
wanilia laski
jajko 4 szt.
cukier 2 czubate łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Irlandzki biszkopt z whiskey

Jaja ubic nad para dodac cukier, make i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszac i upiec ciasto w natłuszczonej tortownicy. Zrobic mase: mleko zagotowac z wanilia, przestudzic. Laske wanilii usunac, jajka utrzec z cukrem,powoli dolewajac mleko. Garnek po mleku opłukac i przelac do niego mase mleczno-jajeczna. Mieszajac podgrzewac na małym ogniu tak długo,az masa zgestnieje. Zdjac z ognia ostudzic ,mieszajac by nie utworzyl sie kożuch.
Biszkopt przekroic na dwa płaty ,przełozyc dzemem malinowym i ponownie złozyc. Nastepnie ciasto skropic czescia whiskey ,pokroic na plasterki,wyłozyc nimi dno i boki duzej szklanej misy. Owoce pokroic w plasterki,skropic reszta whiskey,ułozyc na biszkoptowych plasterkach i przykryc kremem mleczno-jajecznym . Miske przykryc i odstawic na kilka godz do lodówki,Przed podaniem na krem mleczno-jajeczny połozyc bita smietane ,przybrac wisienkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 07.03.2011 10:50
spróbuję
Mario1 10.10.2010 10:57
niebo w gebie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak