Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, dodać oliwę i tyle wody, aby powstało gładkie i miękkie ciasto, odchodzące od rąk. Wodę radzę wlewać stopniowo. Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Nie może kleić się do rąk - w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto wsadzić do miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte rozłożyć na natłuszczonej blasze (ja smaruję margaryną) na całej niemal jej powierzchni, tworząc okrągły placek. Posmarować oliwą, następnie sosem i rozłożyć jakikolwiek farsz. Nie trzeba już odstawiać do wyrośnięcia, ale jak ktoś chce... to proszę bardzo. Piec w temp. 200° C przez 15 minut. Nie więcej!!!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    kilka lat temu koleżanka z pizzerii poleciła mi dodać do ciasta kefir i faktycznie różnica w smaku jest:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    :) Spróbuję. Tym bardziej, że miejscowa mleczarnia robi zarąbisty kefir. O! Kyżki mi się wpisały...
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    poychota

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !