Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, wykroić w środku otwór. Czyli po prostu wbić, najlepiej wąski nóż w sam środek mięsa i naciąć z obu stron po kawałku. Zostawić tak ze 2 cm od brzegu. I lepiej nie przebijać na wylot...
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, jeżeli są małe to można i na plasterki, podsmażyć na maśle. Dodać szynkę pokrojoną w wąskie paseczki, groszek i posiekaną natkę. Wymieszać. Kiedy farsz ostygnie, dodać starty na drobnej tarce ser i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Teraz wesołej zabawy życzę przy faszerowaniu mięsa. Trzeba tą całą mieszankę wepchać do zrobionej wcześniej dziury w mięsie.Gotowe mięso oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na smalcu w brytfannie, po czym wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180° C na jakieś 90 minut. Raz na jakiś czas, jak to bywa przy mięsie, należy je polać wodą lub bulionem, a potem to już powstałym na dnie brytfanny sosem.
Upieczone mięso wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na chwilę. W tym czasie można zająć się np. ziemniakami, zrobieniem sosu z tego co zostało w brytfannie, napoczęciem kolejnej butelki wina... Pokroić w plastry i podawać.
Muszę powiedzieć, że pyszne na gorąco i na zimno jako... wędlina.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    madagaskar

    Pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    ciekawy pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka172

    pycha schabik
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    lubię faszerowane mięsa
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    fajny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wygląda bardzo apetycznie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    bercik1

    musi smakować wspaniale
  • 1
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    Pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !