Sposób przygotowania

Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić, marchewkę w spore słupki długości 5 cm i grubości ok. 1 cm, ziemniaki w dużą kostkę.
Kurczaka umyć, obsypać solą i pieprzem, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w sporą kostkę cebulę, chwilkę podsmażyć często mieszając. Dodać marchewkę, również chwilę podsmażyć, a następnie wrzucić ziemniaki. Całość popieprzyć dość obficie i zalać rosołem czyli rozpuszczoną w gorącej wodzie kostką. Trzymać na średnim ogniu dobre 30 min. W razie czego dolać odrobinę wody lub zdjąć pokrywkę i poczekać, aż płyn wyparuje. Chodzi o to, aby całość się nie przypaliła, a na dnie powstał gęsty sos.
Robię to danie w najgłębszej patelni jaką posiadam i ledwie wystarczy dla 3 osób. Młody bywa nienasycony i zjada połowę patelni. To znaczy tego co na patelni. Myślę więc, że po dołożeniu czwartego kawałka mięsa może być to danie czteroosobowe.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    świetny pomysl!
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    mm pychotka!
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    patelnia z kurczaka?! :-)))
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    :) Hi hi hi... No powiedzmy - kurczak z patelni ;). Ale też brzmi dwuznacznie. Wybór jest trudny - kocham ten nasz język.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ja też! i uwielbiam takie niejednoznacznie brzmiące nazwy potraw :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    fajne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    smaczne jedzonko
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !