Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jaglana ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1,5 szklanki
mleko 3 szklanki
masło 2 łyżki
śliwki suszone 0,25 kg
jaja 4 sztuki
cukier 0,5 szklanki
cynamon
sól
margaryna 1 łyzka
Bułka tarta klasyczna Prymat
twaróg 0,15 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jaglana ze śliwkami

Kasze wypłukać w gorącej wodzie, odcedzić, włożyć do zagotowanego mleka z częścią tłuszczu, solą, cynamonem, zamieszać, gotować na wolnym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć, przykryć i wstawić do piekarnika do wypieczenia.
Śliwki umyć starannie w ciepłej wodzie, namoczyć, ugotować i przetrzeć. Pozostałą część tłuszczu utrzeć z resztą cukru, dodając po jednym żółtku. Twaróg zetrzeć na tarce lub zemleć. Do utartych żółtek dodać ciepłą kaszę, przetarte śliwki i wymieszać. Na końcu dodać ubite z cukrem na sztywno pianę z białek, jeżeli trzeba dodać cynamonu. Wyłożyć kasze do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą, wygładzić powierzchnię i posypać tartym serem. Wypiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak