Sposób przygotowania

Kasze wypłukać w gorącej wodzie, odcedzić, włożyć do zagotowanego mleka z częścią tłuszczu, solą, cynamonem, zamieszać, gotować na wolnym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć, przykryć i wstawić do piekarnika do wypieczenia.
Śliwki umyć starannie w ciepłej wodzie, namoczyć, ugotować i przetrzeć. Pozostałą część tłuszczu utrzeć z resztą cukru, dodając po jednym żółtku. Twaróg zetrzeć na tarce lub zemleć. Do utartych żółtek dodać ciepłą kaszę, przetarte śliwki i wymieszać. Na końcu dodać ubite z cukrem na sztywno pianę z białek, jeżeli trzeba dodać cynamonu. Wyłożyć kasze do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą, wygładzić powierzchnię i posypać tartym serem. Wypiec.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !