Sposób przygotowania

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy środek i kroimy na 8 podłużnych części. Przekładamy do garnka podlewamy 1/2 kubka wody i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy 2 łyżki białego cukru, 1/3 łyżeczki przyprawy do szarlotki i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Do miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier i cynamon. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy palcami kruszonkę, aż uzyska konsystencję grubo mielonej bułki tartej.

Gotowe jabłka przekładamy cedzakiem do żaroodpornego naczynia o pojemności 1-1,5 litra. Na górze rozkładamy równo kruszonkę.

Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na gorąco z lodami!

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !