Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

\"Szarlotka bez spodu\", czyli jabłka zapiekane pod kruszonką

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 4 duże
cukier 2 łyżki
przyprawa do szarlotki 1/3 łyżeczki
kruszonka
mąka 1 niecała szklanka
cukier brązowy 1/2 szkl
masło 80 g
szczypta cynamonu (lub przyprawy do szarlotki)

Przepis i sposób przygotowania na: \"Szarlotka bez spodu\", czyli jabłka zapiekane pod kruszonką

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy środek i kroimy na 8 podłużnych części. Przekładamy do garnka podlewamy 1/2 kubka wody i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy 2 łyżki białego cukru, 1/3 łyżeczki przyprawy do szarlotki i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Do miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier i cynamon. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy palcami kruszonkę, aż uzyska konsystencję grubo mielonej bułki tartej.

Gotowe jabłka przekładamy cedzakiem do żaroodpornego naczynia o pojemności 1-1,5 litra. Na górze rozkładamy równo kruszonkę.

Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na gorąco z lodami!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 21.07.2012 23:12
moje ulubione !
wojr63 02.06.2012 20:08
ciekawe
Jolanta40 03.04.2012 22:43
pycha
AGNIESZKA144 29.10.2011 17:31
fajna
Justa32 15.09.2011 11:02
smaczne
caroline1983 30.05.2011 21:45
Apetyczne
Grażyna13 29.03.2011 19:14
Tez tak lubię, pycha :)
IlonaAlbertos 12.03.2011 19:30
Wygląda bardzo apetycznie.
IlonaAlbertos 12.03.2011 19:29
Wygląda bardzo apetycznie.
Koper 29.11.2010 05:55
Muszę to kiedyś zrobić, już widziałam w paru miejscach, a kruszonkę uwielbiam :)
monisia1977 25.11.2010 08:13
dobre
4muffins 20.10.2010 20:44
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak