Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1 kg
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat
pieczarki 8-10 sztuk
woda 200 ml
mąka 1 łyżka
mleko 1/2 szklanki
bułka czerstwa 1 sztuka
jajko 1 sztuka
cebula 2 siekana

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, czerstwą bułkę wymoczoną wcześniej w mleku, jajko, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego do smaku. Z masy formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Pieczarki oczyścić zemleć. Wodę zagotować, dodać do niej pieczarki, gotować przez 5 minut, zagęścić zawiesiną z mąki. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 27.02.2013 10:06
Takie klopsiki lubię
IKrakowianka 28.05.2012 21:34
mielone mogę jeść z każdym sosem-są pycha!
malaczarna23 26.03.2011 09:01
uwielbiam, zwłaszcza z tym sosem:)
madagaskar 14.12.2010 08:35
pycha
katarzynka455 12.10.2010 22:24
pyszności
Iwusia 05.10.2010 00:08
Smacznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak