Sposób przygotowania

Rozpuścić drożdże w miseczce w ciepłej wodzie i odstawić na ok. 10 minut pod przykryciem. Drożdże w tym czasie powinny zacząć pracować - na naszą korzyść
W garnuszku podgrzać mleko z miodem i masłem tak, aby masło się roztopiło. Wymieszać i ewentualnie przestudzić, gdyby podgrzało się za bardzo.
Przesiać mąkę do miski, dodać rozczyn i wlać mleko. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mleka. Ciasto przełożyć ba stolnicę lub blat i wyrabiać przez 10 minut. Podzielić na 18 części.
Z każdej części ciasta wytoczyć wałeczek na długość blachy. Resztę ciasta trzymać w tym czasie pod ściereczką. Gotowe wałeczki przekładać na natłuszczone blachy (zajmują 2), posmarować wodą i posypać solą.Odstawić na ok. 20 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200˚C. Piec paluszki ok. 15-20 minut na delikatny złotobrązowy kolor.

Komentarze

  • -1
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Ale zdjęcie to skopiowane!!!!
  • 3
    original
    Opublikowano

    borgia

    Tak jest - z mojego bloga. Mogę zrobić dodatkowo zdjęcie obrusa, ściereczki i dzbanka, w którym trzymam wszystkie drewniane łyżki.
  • 3
    original
    Opublikowano

    borgia

    Ach... jeszcze jedno - gdzie widziałaś to zdjęcie? Dla mnie ważne - dla Ciebie widać też, skoro tę wiadomość podałaś. Szkoda, że takim tonem. Mogę wszystkich zapewnić, że NIE KOPIUJĘ niczyich zdjęć. A jak podaję czyjś przepis, to podaję i źródło.
  • 3
    original
    Opublikowano

    borgia

    Obrus widoczny jest (póki co) dodatkowo na zdjęciach wszystkich kanapek, chleba z otrębami, pierniczków i anielskich oczek. Zaraz będzie w sałatce z jajek i pomidorów. W dzbanku jest zakwas buraczany. Przepraszać nie trzeba...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Na tym portalu można spotkać mnóstwo złośliwych osób :/ Zdjęcie śliczne:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    marchewka

    bardzo, bardzo fajny przepis :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    super, zrobiłam polecam
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    mi by się chyba nie chciało robić, bo mam \"gotowce\" w sklepie pod domem ;-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    W Biedronce takie ostatnio były, chyba ok 4 zł kosztowały, wolałabym kupić niż robić.
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Życzę smacznego, choć chciałabym zapewnić, że nie tylko to nie były takie z wyglądu, ale i smakiem mocno się różnią. Oczywiście może się nie chcieć. Uważam jednak, że kuchnia nie jest dla leni... bo taki kucharz serwuje dania "po łebkach" czyli właśnie byle szybciej. Inaczej - chcieć być dobrym w tym co się robi (dotyczy każdej dziedziny) nie można mówić, że się nie chce. I mówić coś na temat nie mając porównania. Pogadamy jak porównasz... czyli nigdy.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !