Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gąski w marynacie z chilli 2010

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gąski 5 kg
woda 6 szklanek
ocet 2 szklanki
sól 2 łyżki
cukier 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziarenek
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gąski w marynacie z chilli 2010

Gąski należy oczyścić, przełożyć do miski, obficie posypać solą i zalać wodą, ostawić na około 20- 30 minut i wypłukać z pozostałych nieczystości. Taka kąpiel w słonej wodzie pomaga pozbyć się zabrudzeń i pozostałości ściółki leśnej. Czyste grzyby przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 45 minut od momentu ich zagotowania się. Po upływie tego czasu osączyć na sitku i przełożyć do słoików tak, aby sięgały około 1/2 wysokości słoika.
Ocet przelać do garnka wraz z wodą, solą, cukrem i przyprawami, zagotować. Marynatą zalać gąski w słoikach i od razu zakręcać. Nie pasteryzować.
Koszt przygotowania grzybków określam jako tani, ponieważ nie wliczam do niego kosztu grzybów. Zbieram je sama w lesie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 22.03.2013 18:12
Muszą być pyszne
IKrakowianka 25.09.2012 20:02
pyszne
kasiaw 08.06.2012 11:46
smaczne
Iwusia 05.10.2010 00:07
Czyli ostro ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak