Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z cukinią i orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki tortowej 40 dag
mąki żytniej T 720 10 dag
świeżych drożdży 3 dag
letniej wody 200 ml
oliwy 2 łyżki
soli 1 łyżeczka
orzechów laskowych 5,5 dag
ząbek czosnku 1
mąką do podsypania i oprószenia
cukinia 1 (ok.20 dag)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z cukinią i orzechami

Do miski przesiać oba rodzaje mąki, zrobić dołek i wkruszyć drożdże. Wlać połowę letniej wody i delikatnie wymieszać widelcem, zgarniając przy okazji odrobinę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 minut.
W tym czasie orzechy zrumienić na suchej patelni, po czym grubo posiekać ciężkim nożem. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i zetrzeć na grubej tarce. Czosnek obrać, wycisnąć i dodać do cukinii.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać do mąki oliwę, cukinię z czosnkiem i orzechy, Wymieszać, po czym stopniowo dodawać resztę wody - jej ilość zależy od soczystości między innymi cukinii. Ciasto powinno być miękkie, ale zwarte. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, ale może się zdarzyć, że cała nam nie wejdzie.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąka blat i wyrabiać ok. 8-10 minut. Uformować wałek długości 60 cm, złożyć go na pół i zawinąć wokół siebie, zlepiając mocno końcówki. Ułożyć na podkładce do pieczenia, lub na natłuszczonej blasze, oprószyć mąką i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1 godzinę.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C. Z chleba zdjąć folię i piec ok. 30 minut. Wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 27.07.2013 10:14
taki chlebek to pyszności
Wojt@s
Wojt@s 19.03.2012 12:33
extra
Renataj 13.11.2011 16:36
Z cukinią jeszcze nie jadłam ale na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie
Dorian 15.08.2011 10:39
pycha
indi 25.07.2011 12:11
pięknie wygląda wiec na pewno jest smaczny :)
ilka_86 09.03.2011 20:28
pyszny ten chlebek:)
Izabela28 08.11.2010 12:16
Fajny i ciekawy przepis na chleb:)
Faustyna 23.10.2010 11:50
Bardzo ciekawy przepis. Nie sądziłam, że cukinia może być składnikiem chleba.
Karolina92 22.10.2010 18:23
tez pieke sama chleb, ale nie az takie cuda!
Emilia22 03.10.2010 14:32
domowy chlebek jest super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak