Sposób przygotowania

Do miski przesiać oba rodzaje mąki, zrobić dołek i wkruszyć drożdże. Wlać połowę letniej wody i delikatnie wymieszać widelcem, zgarniając przy okazji odrobinę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 minut.
W tym czasie orzechy zrumienić na suchej patelni, po czym grubo posiekać ciężkim nożem. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i zetrzeć na grubej tarce. Czosnek obrać, wycisnąć i dodać do cukinii.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodać do mąki oliwę, cukinię z czosnkiem i orzechy, Wymieszać, po czym stopniowo dodawać resztę wody - jej ilość zależy od soczystości między innymi cukinii. Ciasto powinno być miękkie, ale zwarte. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, ale może się zdarzyć, że cała nam nie wejdzie.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąka blat i wyrabiać ok. 8-10 minut. Uformować wałek długości 60 cm, złożyć go na pół i zawinąć wokół siebie, zlepiając mocno końcówki. Ułożyć na podkładce do pieczenia, lub na natłuszczonej blasze, oprószyć mąką i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1 godzinę.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C. Z chleba zdjąć folię i piec ok. 30 minut. Wystudzić na kratce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    domowy chlebek jest super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    tez pieke sama chleb, ale nie az takie cuda!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Faustyna

    Bardzo ciekawy przepis. Nie sądziłam, że cukinia może być składnikiem chleba.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    Fajny i ciekawy przepis na chleb:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszny ten chlebek:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    pięknie wygląda wiec na pewno jest smaczny :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Z cukinią jeszcze nie jadłam ale na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    taki chlebek to pyszności

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !