Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki z kardamonem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła lub margaryna 100 g
mleko 250 ml
drożdże 30 g
cukier puder 100 g
szczypta soli
mąka 400 g
jajko
marmolada
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki z kardamonem

Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, kardamon, dodać wyrośnięte drożdże, rozpuszczony tłuszcz i resztę mleka (ciepłego), wyrobić gładkie ciasto. Następnie przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 45 min w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 18 części. Z każdej uformować bułeczkę i włożyć do foremek na muffinki, lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. piec ok 15 min.

Można w środek każdej bułeczki włożyć łyżeczkę marmolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 18.03.2012 00:15
dobre
Smakosz6 10.10.2010 16:01
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak