Sposób przygotowania

Drożdże rozrobić w pół szklance ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, kardamon, dodać wyrośnięte drożdże, rozpuszczony tłuszcz i resztę mleka (ciepłego), wyrobić gładkie ciasto. Następnie przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 45 min w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 18 części. Z każdej uformować bułeczkę i włożyć do foremek na muffinki, lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. piec ok 15 min.

Można w środek każdej bułeczki włożyć łyżeczkę marmolady.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !