Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydelka w ciemnym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skrzydel kurczaka 5 duzych
oliwy z oliwek 1 lyzka
chilli 1/2 lyzeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 lyzeczki
cukru 1 lyzka
ciemnego sosu sojowego 2 lyzki
przyprawa uniwersalna 1 lyzka
czosnku 2 zabki
ciepłej wody 1/2 szklanki
Imbir mielony Prymat 1/4 lyzeczki
lód 1 lyzeczka
oregano 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydelka w ciemnym sosie

Skrzydelkom odcinamy czesci lotne, pozostale czesci myjemy i osuszamy recznikiem papierowym. Mieso ukladamy w zaroodpornym, niewielkim naczyniu. Cebule i czosnek obieramy, myjemy i osuszamy. Cebule kroimy na pólpiorka, czosnek przeciskamy przez praske. Przygotowujemy sos: do szklanki wlewamy ciepla wode, rozpuszczamy w niej vegete i cukier. Do bulionu dodajemy sos sojowy, czosnek i pozostale przyprawy, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy, ulozone w formie skrzydelka. Calosc posypujemy cebula i oregano. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez okolo godzine w 190 stopniach, co najmniej dwukrotnie przewracajac skrzydelka podczas pieczenia. Przez pierwsze 15 minut, piec pod przykryciem z folii do pieczenia

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 09.02.2011 11:37
bardzo lubię doprawiać mięsa i sosy sosem sojowym, nadaje świetnego smaku!
wedith1 15.01.2011 09:01
wszamałabym takie skrzydełka :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak