Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babeczki cytrynowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto filo 45 dag
masło 45 dag
jajko 6 szt.
cukier puder 30 dag
cytryny 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: babeczki cytrynowe

Cytryny umyj, sparz. Otrzyj skórkę, wyciśnij sok.
Na krem utrzyj masło (10 dag), wbijając kolejno jajka. Dodaj skórkę cytrynową i sok z cytryny, ubijaj na parze do czasu, aż powstanie gęsta masa. Z płatów ciasta wytnij krążki - połowę o wielkości foremki, drugą nieco większą. Wszystkie krążki posmaruj z obu stron roztopionym masłem (15 dag).
Większymi krążkami wyłóż dno i boki foremek. Przykryj kremem i mniejszymi krążkami, posmaruj masłem. Piecz ok. 40 minut w temp. 200.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MONIKA62 09.06.2012 22:35
ciekawe
aleksa123 30.09.2011 20:38
chętnie zjadłabym taką babeczkę:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak