Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos waniliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 4 łyżki
masło 2 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Sos waniliowy

Mleko zagotować w rondelku z kilkoma kropelkami aromatu waniliowego lub z miąższem wyjętym z laski wanilii. Przecedzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając.Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą, postawić na ogniu i ubijać trzepaczką na parze do momentu, aż sos zgęstnieje.Do sosu dodawać po kawałku miękkie masło, cały czas dokładnie mieszając. Zdjąć z ognia. Mieszając lekko wystudzić. Idealny do deserów czekoladowych i owocowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 04.10.2011 17:40
super
Krzysztof42 25.01.2011 15:04
do deserów jak znalazł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak