Sposób przygotowania

Etapy przygotowania Kawe zaparzyc w 150 ml wody, ostudzic. Dobrze schlodzona smietana (wyjeta bezposrednio z lodówki) ubic na sztywno z trzema lyzkami cukru pudru i smietan fixami, na koniec dodac mascarpone, krótko zmiksowac. Do naczynia z plaskim dnem wlac schlodzona kawe oraz wodke, wymieszac. Przygotowac garnek, lub inne naczynie z plaskim dnem, o srednicy 26cm, wylozyc go folia spozywcza, tak, aby folia wystawala znacznie poza obrzeza garnka. Ma to na celu ulatwienie wyciagniecia deseru z naczynia. Biszkopciki nasaczamy w kawowo-alkoholowym ponczu, od miekkszej strony, po czym ukladamy je pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnatrz naczynia, tworzac okrag. Nasaczonymi biszkoptami wykladamy równiez dno, lekko uciskajac ciastka palcami, aby utworzyly zbita powierzchnie. Na spodnia warstwe biszkoptów kladziemy krem, ktory posypujemy kakao, na to ponownie ukladamy nasaczone biszkopty, nastepnie kremowa mase, kakao, biszkopty i reszte masy kladziemy na wierzch deseru. Truskawki obieramy z szypulek, myjemy, osuszamy i kroimy wzdluz w cienkie plastry, ktorymi dekoracyjnie wykladamy wierzch deseru. Krem przy truskawkach posypac kakao lub starta czekolada. Tiramisu wkladamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na noc) aby dobrze zastyglo i nabralo intensywnego smaku. Chcac wyjac deser z naczynia, chwytamy za konce foli unosimy go do góry i przekladamy na plaski talerz. Obkrajamy folie dookola biszkopcików, za pomoca ostrego noza i wyrzucamy folie. Pozostala folie, pod deserem, jest juz dosc latwo wyjac. Wystarczy uniesc nieco wiezyczke, za pomoca plaskiej lopatki i ostroznie wyciagnac folie. Przetrzymywac w lodówce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    super
  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Wygląda bosko!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    rewelacja, a tu sezon na truskawki się skończył :( i muszę tak długo czekać, żeby zrobić takie ciasto...
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    cudowne cudeńko!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    kitka

    pięknie to wygląda;]
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    jej jakie śliczne to Twoje Tiramisu:) przepis daję do Księgi:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    Aż chce się zjeść ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    piękne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    pychotka
  • 2
    original
    Opublikowano

    forgielka

    rewelacja
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Katarzyna99

    pychota!
  • 1
    original
    Opublikowano

    magdalea

    jestem pod wrażeniem, uwielbiam tiramisu a tu tak piękne wykonanie- musze spróbować!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    zrobiłam je tydzień temu:) było doskonałe;) dziękuję za przepis:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    super ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    pychotka
  • 3
    original
    Opublikowano

    ajres

    pyszne mi wyszlo
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    niesamowicie się prezentuje :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    pychotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata9

    super wygląda i pewnie tak smakuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !