Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z dżemem morelowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
masła lub margaryny 250 g
sredniej wielkości jaj 8
cukier kryształ 1 i 2/3 szklanki
mleko letnie 1 i 3/4 szklanki
drożdży instant (2 opakowania po 8g) 16 g
szczypta soli
cukru waniliowego 16 g
dżem morelowy
maka do posypania stolnicy
papier do pieczenia
cukier puder
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z dżemem morelowym

Mleko podgrzac, by bylo lekko cieple. Zrobic zaczyn: W salaterce polaczyc szklanke mleka z drozdzami i 2 lyzkami cukru, wymieszac i odstawic w cieple miejsce na okolo 20 minut. Maslo calkowicie rozpuscic i przestudzic, polaczyc je z pozostalym mlekiem. Cztery zóltka oddzielic od bialek. Make przesiac z cukrami i sola. dodac maslo z mlekiem, 4 jaja, 4 zóltka i zaczyn, dobrze wyrobic ciasto rekoma, tak, aby odchodzilo nam od reki. Przykryc i pozostawic je w cieplym miescu, do wyrosniecia, na okolo 1-1,5 godziny. Wyrosniete ciasto, wyjmujemy na stolnice, odrywamy kawalek, wielkoscia zblizony do duzej piastki, kladziemy na posypana maka stolnice i rozwalkowujemy na grubosc kilku milimetrów. Wieksza miska lub garnkiem odciskamy ksztalt kola i dzielimy powstaly okrag na 8 równych trójkatów. U szerszej strony kazdego z trójkata ukladamy niewielka (ok lyzeczke) ilosc dzemu i zawijamy rogaliki, zaczynajac od szerszej strony, zlepiajac wszystkie boki, aby zapobiec wyciekowi dzemu. Rogaliki ukladamy na papierze do pieczenia, zachowujac dwucentymetrowy odstep od kazdego, aby zapobiec zlepianiu, podczas wyrastania ciasta. Pozostawiamy je na 10 minut w cieplym miejscu, aby troche podrosly, smarujemy je bialkiem i wkladamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 20 minut w 180-190 stopniach. Po upieczeniu wyciagamy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. zmieszanym z cukrem waniliowym. Najlepiej jest uzyc gestego dzemu lub marmolady, a rogaliki przechowujemy w szczelnie zamknietych papierowych woreczkach.
Z podanych proporcji wyszlo mi 120 niewielkich rogalików - które szybko zniknęły :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka189 04.04.2012 23:00
mniam mniam ;)
Rique 14.05.2011 07:28
słodkości:)
Ewa104 02.02.2011 09:22
Uwielbiam takie domowej roboty rogaliczki.A dżem morelowy do tego-pycha!
Jolanta40 28.01.2011 23:36
pyszności
eli_555 31.12.2010 17:56
pyszne rogaliczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak