Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z kaszy krakowskiej

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1/2 litra
tłuszcz 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
masło lub margaryna 2 łyżki
jaja 2 sztuki
majeranek lub koperek
sól
mąka do podypania
boczek wędzony 0,08 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z kaszy krakowskiej

Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. Zagotować wodę z solą, dodać podsmażoną cebulkę, wsypać kasze i zagotować mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, przykryć i rozkleić w piekarniku. Utrzeć tłuszcz dodając po jednym żółtku, wymieszać z ugotowaną i nieco przestudzoną kaszą, doprawić do smaku. Białka ubić na sztywno pianę i lekko wymieszać z masą. Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć masę i uformować wałek, z którego obcinać kawałki i formować w kuliste gałki. Wkładać pulpety na wrzącą wodę i zamieszać drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gotować ok. 5 minut, licząc od chwili zagotowania. Ugotowane pulpety wybierać cedzakiem, odsączyć i wyłożyć na półmisek, polać stopiony boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 02.06.2011 09:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak