Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciasteczka z nadzieniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
powidła śliwkowe
budyń waniliowy
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasteczka z nadzieniem

Ciasto francuskie rozkładamy i dzielimy na prostokąty.Każdy prostokąt jeszcze dzielimy po połowie. Jedną część prostokąta nacinamy nożem, na drugą nakładamy łyżeczkę budyniu i powideł śliwkowych (tutaj panuje pełna dowolność, ogólnie kładziemy ulubione nadzienie). Następnie nasze nadzienie przykrywamy naciętą, drugą częścią prostokąta i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 30 min w temp 200 stopni. Białko z jajka lekko rozbijamy i po ok 20 minutach przeczenia smarujemy nim ciastko. Następnie posypujemy cukrem i pieczemy ostatnie 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 04.12.2013 12:04
Co za pyszności :)
MAR3STA 09.02.2013 18:00
pyszne ciasteczka
Renia1 07.01.2013 22:31
do takich ciasteczek to mam slabość :)
Kopiko1983 24.09.2012 08:59
Ciasteczka francuskie - to jest to!
forgielka 02.05.2012 08:52
pyszne
BernadettaP 27.02.2012 09:49
Ależ ja to lubię :)
ewaa 11.07.2011 18:40
super:))
edyta44 09.07.2011 11:33
pycha
Izabela/bella81 10.04.2011 09:27
apetyczne
Jolanta_P-S 16.01.2011 10:31
lubię mieć ciasto francuskie w lodówce
hastalavista 08.12.2010 16:59
fajnie wyglądają :)
ben-ka 24.11.2010 15:29
O ! już ciasteczka upieczone:)
bami 13.11.2010 14:22
Przyrządzam bardzo podobne ciasteczka, ale nie przykrywam drugim płatkiem ciasta na wierzchu, w każdym bądź razie ciasto francuskie połączone z budyniem to jest to co Baś lubi najbardziej :D mjami
Malinka 04.10.2010 10:13
Uwielbiam ciasteczka francuskie, rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak