Sposób przygotowania

Zagotować mleko z cukrem, wsypywać stopniowo kaszę mieszając, zagotować przykryć i ugotować na wolnym ogniu, przełożyć do opłukanej wodą i obsypanej cukrem pudrem formy, pozostawić do wystygnięcia.
Jabłka umyć przekroić na części, skropić wodą, rozgotować mieszając, aby nie przywarły do dna. Można je także upiec w piekarniku. Rozgotowane jabłka przetrzeć, dodać umyte rodzynki, drobno pokrajaną skórkę pomarańczową. Ostudzić.
Galaretkę zalać pół litrem wrzącej wody, mieszać do zupełnego rozpuszczenia, ostudzić. gdy zacznie tężeć wymieszać z jabłkami, polać powierzchnię kaszy, odstawić do zastudzenia. Śmietankę ubić, dodać cukier waniliowy, lekko wymieszać. Zastygnięta kaszę przełożyć na okrągły półmisek, udekorować bitą śmietanką.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !