Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza krakowska na zimno z galaretką z jabłek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1,5 szklanki
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
cukier puder 0,5 szklanki
rodzynki 0,05 kg
sól, cukier
skórka pomarańczowa 0,05 kg
śmietana 3/4 szklanki
cukier waniliowy
jabłka 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza krakowska na zimno z galaretką z jabłek

Zagotować mleko z cukrem, wsypywać stopniowo kaszę mieszając, zagotować przykryć i ugotować na wolnym ogniu, przełożyć do opłukanej wodą i obsypanej cukrem pudrem formy, pozostawić do wystygnięcia.
Jabłka umyć przekroić na części, skropić wodą, rozgotować mieszając, aby nie przywarły do dna. Można je także upiec w piekarniku. Rozgotowane jabłka przetrzeć, dodać umyte rodzynki, drobno pokrajaną skórkę pomarańczową. Ostudzić.
Galaretkę zalać pół litrem wrzącej wody, mieszać do zupełnego rozpuszczenia, ostudzić. gdy zacznie tężeć wymieszać z jabłkami, polać powierzchnię kaszy, odstawić do zastudzenia. Śmietankę ubić, dodać cukier waniliowy, lekko wymieszać. Zastygnięta kaszę przełożyć na okrągły półmisek, udekorować bitą śmietanką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak