Sposób przygotowania

Mleko, cukier i drożdże wymieszać i zostawić na 10 min by drożdże podrosły, dodać żółtka i wymieszać.Mąkę wymieszać z masłem, dodać rozczyn z żółtkami, i zagnieść ciasto.Czasem trzeba dodać więcej mąki jeśli żółtka są duże.Wyrobione ciasto włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą.Ciasto powinno wypłynąć na wierzch.Jeśli po 20 min nie wypłynie to wyciągamy je z wody i zagniatamy na stolnicy, dzielimy na 8 równych części i rozwałkowujemy je na koła.Każde koło kroimy na 8 trójkątów i formujemy rogaliki.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu ciastek z piekarnika maczamy je w białku i cukrze.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !