Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki na 2 kęsy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

100ml letniego mleka
50g drożdży
konfitura 5 łyżek
mąka pszenna 300 g
żółtko jajek 3 szt.
masło 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki na 2 kęsy

Mleko, cukier i drożdże wymieszać i zostawić na 10 min by drożdże podrosły, dodać żółtka i wymieszać.Mąkę wymieszać z masłem, dodać rozczyn z żółtkami, i zagnieść ciasto.Czasem trzeba dodać więcej mąki jeśli żółtka są duże.Wyrobione ciasto włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą.Ciasto powinno wypłynąć na wierzch.Jeśli po 20 min nie wypłynie to wyciągamy je z wody i zagniatamy na stolnicy, dzielimy na 8 równych części i rozwałkowujemy je na koła.Każde koło kroimy na 8 trójkątów i formujemy rogaliki.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu ciastek z piekarnika maczamy je w białku i cukrze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 06.01.2011 15:09
smakowite
Karolcia12 03.10.2010 10:25
ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak