Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy w miseczce z lyżeczką cukru, dodajemy trochę letniego mleka i posypujemy lyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy. Do miski wsypujemy obie mąki, solimy, dodajemy wyrośnięte drożdże, potem jajka, resztę letniego mleka i przestudzone stopione maslo. Wyrabiam drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, do podwojenia objętości.
Nabieramy łyżką kawałki ciasta i smażymy na średnio rozgrzanym oleju, najpierw pod przykryciem, potem odwracamy i dosmażamy bez przykrycia.
Bliny można jeść z gęstą śmietaną, z zasmażaną kapustą, a nawet ze śledziami w śmietanie.

Komentarze

  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Nie jadłam ale na zdjęciu wyglądają bardzo apetycznie:)
  • 6
    original
    Opublikowano

    mamusia1

    wygląda zachęcająco!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    ciekawe;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Łucja1

    bardzo ciekawa potrawa i na dodatek smaczna!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beata73

    pyszne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    fajny przepis:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Ciekawy pomysł z tą mąką razową :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    to moje smaki
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorota20w

    pyszne
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    wyglądają smacznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    haniaa

    muszą być smaczne i zdrowe...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !