Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada szpinakowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mrożone liście szpinaku 25 dkg
sól do smaku
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
ser żółty 10 dkg
szynka 10 dkg
jajko 1 sztuka
sól gruboziarnista
kminek szczypta
maka do posypania stolnicy
ciasto francuskie 40 dkg
Do dekoracji:
zioła

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa

Szpinak rozmrozić, a nadmiar wody odsączyć na durszlaku. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Całość doprawić solą i wymieszać. Cebulę obrać z łupin i pokroić na stosunkowo cienkie talarki. Stolnicę posypać mąką, po czym przełożyć na nią rozmrożone ciasto francuskie i rozwałkować je równomiernie na grubość 2-3 cm. Na ciescie ułożyć plasterki sera, szynki i cebuli. Na tym położyć szpinak i zwinąć ciasto w rulon. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ostrożnie przełożyć na nią roladę. Żółtko jajka rozmieszać widelcem i posmarować nim ciasto. Następnie posypać roladę gruboziarnistą solą i kminkiem. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotową roladę przyozdobić załązką ziół. Podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lucyna15
lucyna15 06.10.2010 21:19
fajn ale szpinaku nie jadam bleee
Margo1 03.10.2010 12:12
takiej nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak