Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grochowa z grzankami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości wieprzowe 450 g
boczek wędzony 150 g
marchew 200 g
pietruszka 100 g
seler 50 g
por 100 g
groch 700 g
majeranek
ziele angielskie
czosnek
sól
pieprz
bułka 0,30 dag
margaryna 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa z grzankami

Poprzedniego dnia groch namoczyć w letniej przegotowanej wodzie.
Groch ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył.
Kości zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie i wygotować, wywar przecedzić.
Warzywa rozdrobnić, zalać wrzącą wodą,dodać boczek wędzony, wywar z kości i ugotować.
Boczek wyjąć z wywaru, pokroić w kostkę, usmażyć i dodać do warzyw.
Miękki groch przetrzeć do warzyw.
Do zupy dodać roztarty z solą czosnek, majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować.

PRZYGOTOWAĆ GRZANKI
Bułkę pokroić w kostkę, skropić rozpuszczoną margaryną i zrumienić w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirka-Ludomila 01.01.2011 23:02
lubię grochwą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak