Sposób przygotowania

Wodę z margaryną zagotować następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia ucierać na ogniu. Jak ciasto będzie szkliste zdjąć z ognia i dodając po jednym jajku ciągle mieszać. Powstałą masę podzielić na dwie części. Jedną przełożyć na natłuszczonej formy i piec ok. 10 minut w temp. 250 stopni. Po upływie tego czasu otworzyć drzwiczki piekarnika na 2 minuty i obniżyć temp. Do 200 stopni. Piec kolejne 10 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Tę sama czynność powtórzyć przy drugiej porcji ciasta.
Krem: 3 jajka, 20 dag cukru, 10 dag mąki, ½ litra mleka, 1 kostka masła, cukier waniliowy. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. jajka ucierać z cukrem do białości dodać mąkę i połączyć z mlekiem. Całość zagotować. masło utrzeć i dodawać po jednej łyżce ostudzoną masę jajeczną. Moja mama dodaje jeszcze do masy nieco alkoholu. Powstałą masą przełożyć upieczone placki.

Komentarze

  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    mniamm
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Uwielbiam !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknbozka

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    anulka69

    zjadłoby się
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    super jest taka karpatka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !