Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki sezamowo- serowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500g
sól pół łyżeczki
masło 50g
jajko 1szt
mleko 2 łyżki
ziarna sezamu 1 łyżka
mąka pełnoziarnista 100g pszenna
parmezan starty 50g

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki sezamowo- serowe

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Oba gatunki mąki zmieszać z solą w misce. Dodać masło i palcami rozetrzeć je z mąką, żeby powstały grudki. Dodać parmezan wymieszać. Rozbełtac jajko w mleku. Ująć 1 łyżkę i odłożyć na później. Resztę wlać do miski z mąką i zagnieść na gładkie ciasto. Cienko posypać blat mąką i szybko wygnieść na nim ciasto. Rozsypać na blacie mielona paprykę i rozwałkować na niej ciasto. Posmarować powierzchnię odłożoną na później łyżką jajka z mlekiem. Posypać ziarnem sezamowym. Przekroić placek na prostokątne połówki. Każdą z nich pokroić w poprzek na paski szerokości ok 1 cm. Skręcić paski w świderek i poukładać na blasze. Piec 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 08.11.2012 12:29
uwielbiam mniam mniam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak