Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek bezowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 2 sztuki
cukier 20 dkg
masa
mleko 1 szklanka
mleko w proszku 5 łyżek
miękkie masło 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek bezowy

Białka ubić na sztywno i cały czas ubijając, dodawać partiami cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Masę przełożyć do szprycy i wycisnąć prostokąt na blaszke wyłożonej pergaminem. Wypełnić go masą w środku, następnie wycisnąć ramkę dookoła i kratkę w środku. Mazurek wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i suszyc przy otwartych drzwiczkach ok. 2-3 godzin, wystudzić. Przygotować masę: zagotować cukier z mlekiem i na wolnym ogniu gotować ciągle mieszając aż zgęstnieje. Wsypać mleko w proszku, dokładnie wymieszać, przestudzić. Do masy dodawać partiami mleko i ubijać mikserem do momentu, aż masa podwoi objętosć. Gotową masę wylać na mazurek w wolne miejsca w kratce bezowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 08.11.2012 12:30
mmm brzmi zachęcająco!!;D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak