Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptysie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 Szklanka
olej 1 szklanka
mąka 1 i 1/2 szklanki
jajko 8

Przepis i sposób przygotowania na: ptysie

Na gotującą się wodę z dodatkiem oleju wsypać mąkę i parzyć przez 3 minuty. Po ostudzeniu wbijać po jednym jajku i dobrze ucierać do elastyczności. Upiec w piekarniku.
Krem: zagotować ½ lita mleka z cukrem waniliowym. Rozpuścić w niewielkiej ilości mleka 1 łyżkę maki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej. Następnie wlać wszystko na gotujące się mleko. 1 szklankę cukru utrzeć z 1 margaryną i dodawać wystudzoną masę z mleka i dobrze ucierać. Powstałą masą wypełniać upieczone ptysie wierzch posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak