Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanki z pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarek 60 dag
cebula 1
posiekanej natki pietruszki 2 łyżki
płatków chili 1/2 łyżeczki
masło
mozzarelli 12,5 dag
krótkie bagietki 4
startego żółtego sera gouda 10 dag
posiekany szczypiorek
sól, pieprz Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanki z pieczarkami

Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i smażyć mieszając kilka minut. cebula powinna się zeszklić. Wrzucić pieczarki i smażyć ok. 10 minut. Gdy cały płyn, który grzyby puściły odparuje, wrzucić płatki chili, natkę, sól i pieprz. Smażyć jeszcze chwilę, aż pieczarki delikatnie się zrumienią. Gdyby tłuszczu było za mało - można dodać łyżkę masła. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C
Bagietki przekroić horyzontalnie na pół i posmarować masłem wcale nie cieniusieńko, chociaż oczywiście bez przesady. Mozzarellę odsączyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do przestudzonych pieczarek i wymieszać. Rozłożyć przygotowany farsz na bagietkach i ułożyć je na blasze. Posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Zapiekać 10-15 minut. Zapiekanki powinny być gorące, a ser oczywiście się roztopić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 18.11.2012 09:38
klasyka gatunku!
Smakosz6 12.07.2011 12:14
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Smakosz6 04.02.2011 12:06
mniam
wolochski 16.01.2011 13:59
super
Aleksandra45 14.11.2010 09:31
ja również
Faustyna 27.10.2010 09:13
Pięknie wygląda:) Chętnie zjadłabym taką zapiekankę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak