Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszać w szklance wody lub mleka z dodatkiem miodu i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z ziarnami i solą, dodać wyrośnięte drożdże, wyrabiać robotem na jednolitą masę dodając resztę wody. Wyrobione ciasto pozostawić ok. 1 godziny do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę podsypując mąką i zakładając brzegi (jak kopertę) uformować bochenek i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, naciąć i posypać makiem do ozdoby. Pozostawić do wyrośnięcia 30- 40 minut. przed włożeniem do pieca posmarować wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 *C przez 15 min. następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec 0k 40 minut. Po upieczeniu pozostawić chleb jeszcze 10 min. w piekarniku następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tahitha

    Chleb pieczony własnoręcznie jest super!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    SMACZNY
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rzenia15

    super
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    musi byc smaczny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ilona15

    Uwielbiam swojej roboty chlebek. Ten jest super
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    pyszny ten chleb

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !