Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z ziarnami, otrębami i solą, następnie dodać zakwas, wodę i masło i wyrobić ciasto o lepkiej konsystencji.Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia 2-4 godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 50 minut. W trakcie pieczenia po ok. 30 minutach pędzelkiem maczanym w wodzie smarować wierzch chleba (3-4 razy), skórka dzięki temu będzie błyszcząca i chrupiąca. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy na kratkę wyłożoną lnianą ścierką i pozostawić do wystudzenia.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sloneczko1

    Wody należy dodać 300 ml. Przepraszam za błąd.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Bardzo lubię!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ilona15

    Przepis wydaje się być rewelacyjny. Chętnie wypróbuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pajecznik

    super, warte wypróbwania

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !