Sposób przygotowania

masła, mąki, cukru i sera zagniatamy ciasto, najlepiej dac je przynajmniej na pół godz do lódówki zeby sie lepiej wałkowalo, inaczej bedzie sie mocno kleic. A następnie wałkujemy je w identyczny sposób jak na pierogi podsypujac mąka. Podobnie też jak na pierogi wycinamy z niego koła (najlepiej sprawdza się szklanka). Jabłka obieramy i kroimy w ósemki wycinając gniazda nasienne. Układamy na połowie koła i przykrywamy drugą połową. Ciasto w przeciwieństwie do pierogów sklejamy tylko po bokach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25-30 minut do zrumienienia. W zależności od wielkości szklanki wychodzi ok. 35 - 40 ciasteczek. Mi wyszło 50. Po wyciagnieciu i ułozeniu na talerzu posypac cukrem pudrem. Jesc mozna nawet gorace jak moja córka;)

W przygotowaniach świetnie uczetnicza dzieci, ja wykrawałam kółeczka córka zawijała jabłka w usteczka, jak widac na zdjeciu swietnie jej to wychodzilo:)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    wyglądają smakowicie a ze teraz sezon na jabłka zabieram się do pracy
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszne ciasteczka
  • 0
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Od dawna przymierzam się do ich zrobienia. Teraz, kiedy sezon jabłkowy w pełni, czas najwyższy zabrać się do roboty :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !