Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ananasowe
1/2 szklanka cukru
4 jaja
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYK: białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka i mąkę z proszkiem. Wymieszać i upiec.
Krem: duża puszka ananasów. Odlać sok (jeśli nie ma szklanki dodać wody), na tym syropie ugotować pół budyniu śmietankowego + łyżka cukru + łyżka mąki. Po ostudzeniu zmiksować z masłem + 4 żółtka. Następnie zmieszać z pokrojonymi w kostkę ananasami.
Z pozostałych 4 białek ubić pianę na sztywno z 3/4 szklanką cukru + 20 dkg wiórek kokosowych + 3 łyżki mąki ziemniaczanej + proszek do pieczenia. Upiec.
Biszkopt nasączyć sokiem, nałożyć krem na biszkopt i przykryć plackiem kokosowym.
Naprawdę dobry często go robię:)