Sposób przygotowania

Pieczemy biszkopt jasny i ciemny, każdy na 4 jajkach, po upieczeniu w biszkopcie ciemnym wycinamy kieliszkiem kółka.

Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki zwykłej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
4 żółtka
Wykonanie: Ugotować budyń, gdy przestygnie utrzeć 1,5 kostki masła. Masę podzielić na 2 części, do jednej dać kakao lub roztopioną czekoladę.

Masa serowa: 50 dkg serków homogenizowanych waniliowych,
2 galaretki czerwone.
Wyk: galaretkę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody, gdy zacznie tężeć połączyć z serkami.

lub zamiast masy serowej: ubić 0,5 litra śmietany z trzema łyżkami cukru pudru, do tego dodać 2 tężejące galaretki.( ja zawsze robię tą)

Banany pokroić na grubość biszkopta ciemnego( 5-6 bananów) i skropić sokiem z cytryny.

Przekładamy: biszkopt jasny + masa ciemna + biszkopt ciemny z dziurkami (w każde kółko włożyć kawałek banana) + masa serowa lub śmietana + wcisnąć w nią ciemne kółka + masa jasna + polewa.

Polewa:
0,5 margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyzek kwaśnej śmietany
niepełna łyżka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Wyk: wszystko oprócz żelatyny dać do rondelka i rozpuścić na ogniu, jak troszkę przestygnie to wtedy dodać żelatynę i dać na placek.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Ciekawy przepis, szkoda, że zdjęcia nie ma...
  • 1
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    Jak go zrobię, to wstawię zdjęcie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Zosia1

    już z samej nazwy bardzo ciekawe;nie wiedziałam, że można zdjęcia dołączać po czasie.Czytałam,że na edycję sa tylko 24 godziny,a potem już nie można nic zmienić.Jak Ci się Elżbieta Sobejko to udało?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !