Sposób przygotowania

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijając stopniowo dodawać żółtka. Na koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną kawę. Następnie wymieszać mąki i proszek do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i ostrożnie wymieszać.

Formę do pieczenia o wymiarach około 28-34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i rozprowadzić równomiernie. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.

Czystą, lnianą ściereczkę oprószyć cukrem waniliowym. Wyłożyć na nią biszkopt wierzchem do dołu i od razu zdjąć papier do pieczenia. Następnie biszkopt zwinąć ze ściereczką w rulon wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do wystygnięcia.

W tym czasie bitą śmietanę, serek mascarpone i cukier ubić na sztywny krem. Dodać alkohol i przestudzoną kawę i jeszcze chwile ubijać do całkowitego połączenia składników.

Rozwinąć roladę. Wyłożyć krem, rozsmarować go równomiernie na biszkopcie i zwinąć roladę ponownie. Resztę kremu rozsmarować na powierzchni rolady tworząc łyżeczką fale. Oprószyć kawą rozpuszczalną przetartą przez sitko.

Odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !