Sposób przygotowania

Bardzo oszczędna wersja ,,Polewki de domo „.Akurat za tą zupełnie jałowa wersja polewki nie specjalnie przepadam , ale już niejednokrotnie przekonałam się ,że przy wszelkiego rodzaju schorzeniach wymagających diety doskonale się sprawdza .
Ugotować ziemniaki w mundurkach .W tym czasie kiedy się gotują – zagotować 1 szklankę wody. Mąkę rozrobić z maślanką tak by nie było grudek i wlać na gotującą się wodę . Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając bo ma tendencje do przypalania się .Osolić do smaku .
Odcedzić ziemniaki , obrać i pokroić w plasterki . Pospać koperkiem .Podawać polewkę wlana w miseczkę i osobno ziemniaki w plasterkach lub ułożyć plastry ziemniaków na talerzu i oblać polewką .

Nie jest to potrawa ,, powalająca „ smakiem .Tak jak mi opowiadała Prababcia gotowano ja w czasach wielkiego głodu .Wersję okraszona cebulka i skwarkami z boczku bardzo lubię jem z rozsądku .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    ciekawa nazwa ;))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !